Nå som skolestart er i gang kan det være på tide med en sjekk av barnas sykkel. Barnet som skal sykle har gjerne rukket å vokse litt siden sykkelen var ny, så det er lurt å se om sykkelen fremdeles passer. En barnesykkel skal være passe stor både i forhold til høyden til barnet og barnets sykkelferdigheter. Du må nesten se barnet sykle på sykkelen for å se om det er riktig størrelse for ditt barn. Er sykkelen for stor vil den være uhåndterlig og vanskelig å ha kontroll på, er sykkelen for liten vil den bli ustabil og dermed utrygg.

Det er lett å se når en sykkel er for liten til barnet: barnet blir gjerne sittende veldig sammenkrøket eller reiser seg fra setet for å få en mer komfortabel stilling. Små hjul på mindre barnesykler gjør også at de triller dårligere og barnet må bruke mer kraft for å dra hjulene rundt. Et barn med mindre hjul enn kameratene sine vil ha problemer med å holde følge.

Skal barna gå over til en større sykkel er det allikevel noen ting du bør sjekke før de slippes ut på veien. For å sjekke at sykkelen er trygg å bruke, se om barna klarer å svinge styret fram til hjulet står helt på tvers uten å løsne håndgrepet på styret. Klarer de dette er de i stand til å svinge unna hindringer og ha kontroll på sykkelen. Det er viktig å presisere at selv om sykkelen er trygg å sykle på, betyr det ikke at den er god å sykle på. Må barnet strekke seg mye fremover blir det vanskeligere å holde balansen, og jo yngre barna er jo mer oppreist bør de sitte. I tillegg til størrelsen på rammen, spiller utformingen av den mye inn på hvor lett det er å holde balansen, så følg med på sittestilling ved kjøp av ny sykkel. Vekt har også mye å si, ved at en lettere sykkel er lettere å sykle på.

DBS superlight er en serie lettvektsykler for barn.

 

Det er viktig at barna har kontroll på bremsene. Sjekk derfor at de klarer å gripe bremsehåndtaket skikkelig. Det skal være lett å få tak i bremsehåndtaket uten å skifte grep, så det kan være lurt å vinkle håndtaket litt nedover. Noen barnesykler er påmontert bremsehåndtak laget for voksne hender for å spare kostnader, så vær oppmerksom på dette ved kjøp av ny sykkel.

Større hjul krever større fart for å holde balansen, så hvis barnet vingler mye kan det være lurt å bruke en mindre sykkel en stund til og heller øve på den større sykkelen et sted det er trygt og oversiktlig til barnet har full kontroll. Det er med andre ord ingen grunn til å stresse med å gå over til en større sykkel, kjøp heller en sykkel barna kan vokse ut av heller enn å kjøpe en de kanskje kan bruke litt lenger.

Har barnet ditt blitt en stor, sterk tenåring over sommeren kan det også være en idé å lære dem å sykle mer teknisk riktig. Mange tenåringer liker å sykle med hele vekten og mye kraft på tunge gir, og dette sliter veldig drivverket og kan ødelegge kranklageret. For å sykle riktig skal du ha jevn kraft og et sted mellom 1-2 tråkk i sekundet, dvs 60-100rpm-kadens, og justere giret etter dette tempoet. En billig sykkelcomputer er stas og rimeligere enn ett nytt kranksett, så hvis du har en skikkelig råtass på sykkel er dette en smart og morsom investering.

 

Sjekkliste for barnesykler

Barnesykler behandles mye røffere enn andre sykler og barna selv klarer ofte ikke å se selv om en sykkel er skadet eller farlig i bruk, så det er greit å se over sykkelen innimellom.

Sjekk at hjulene er rette og, at ingen av eikene er knekt eller løse. Dette gjelder spesielt hvis barna har blitt mye tyngre. Et skadet hjul med manglende eiker kan knekke i en dump eller ned fra et fortau, så det er viktig at dette er trygt. Er det skade på hjulet, bør det tas med til en mekaniker for retting eller erstattes med et nytt hjul.

Sjekk at bremsene bremser skikkelig. Er det felgbremser bør du sjekke at klossene treffer riktig på felgen, griper godt på begge sider og at bremsehendelen på styret føles passe stram. Hvis det er skivebremser på sykkelen så sjekk at hendelen griper godt og hør etter om bremsekalypperen slurer på skiven. Både på felg- og skivebremser slites bremseklossene ut, så dette bør også undersøkes. Til slutt gi felgen/bremseskive en vask slik at klossene griper som de skal. På bremseskiven er det viktig å bruke en alkoholrens slik at det ikke blir liggende igjen såperester.

På barnesykler med gir, sjekk at sykkelen girer som den skal og tilfør litt olje på kjede og drivverk. Er det en ny, fin sykkel som skal gå i arv eller selges senere, kan du også sjekke hvor langt kjedet har strukket seg slik at det kan skiftes før det blir utslitt og sliter ned resten av drivverket. Se også at girrøret (forbindelsen mellom girskifteren og rammen) er rett og uskadd, da denne gjerne blir skadet hvis sykkelen velter eller blir slengt i bakken. Girrøret er laget for å gå i stykker for å beskytte giret, så det er billigere å skifte ut dette før hele oppsettet går i stykker.

Til slutt, se over at styret sitter stramt og rett, og kan svinges lett i begge retninger. Etterstram pedalene, og kjenn gjerne etter at kranksettet/krankarmene sitter godt fast i rammen, slik at ikke kranken beveger seg under sykling og ødelegger kranklageret. Gå over og sjekk at alt av støtter, bagasjebrett, skjermer, støttehjul sitter fast, og ikke subber på hjul eller ramme.

Alt som gjelder for en voksensykkel gjelder også for en barnesykkel, så en ren og godt oljet sykkel slites mindre og varer lenger. Hvis du er usikker på noe på sykkelen, bør du ta den innom for en sjekk hos en sykkelmekaniker, benytt gjerne en av våre servicepartnere.