Kanskje den fineste sykkelruten i Norge er Rallarvegen mellom Haugastøl og Flåm, en tur som er høyt oppe på manges ønskeliste over naturopplevelser i Norge, og som aldri skuffer. Opprinnelig anleggsveien for arbeiderne på Bergensbanen, med ett toppunkt på over 1340 moh og sluttpunkt nede i Aurlandsfjorden, byr ruten på alt det fineste Norge har å by på. Ta toget opp til Haugastøl og sett av to-tre dager for å ta hele ruten ned til Flåm. Når du har kommet ned til Flåm kan du ta den historiske Flåmsbanen opp igjen.

Rallarvegen

Rallarvegen er en overkommelig tur for de aller fleste. Turen kan sammenlignes med Besseggen, bare på sykkel, så er du normalt sprek og litt forberedt går alt knirkefritt. Første del mellom Haugastøl og Finse passer bra for alle, og kan sykles med sykkelvogn og barn. Det er mulig å ta toget tilbake igjen herfra hvis man bare ønsker en dagstur i fjellet. Det bratteste og mest krevende partiet er ned fra Myrdal til Flåm, men så lenge man tar det med ro og ikke kjører over evne går dette helt fint. Det er også et togstopp på Myrdal, så det går an å droppe denne etappen hvis man er usikker på balanse eller sykkelferdigheter.

DBS og Rallarveien har vært tett forbundet siden Rallarvegen åpnet som sykkelsti i 1974. DBS lanserte tidlig en egen modell for å sykle veien ned fra Haugastøl, med et spesialoppsett på bremsene for å ha bedre kontroll ned fra Myrdal til Flåm. “Rallarbremsene” ble et særnorsk begrep innenfor terrengsykling, og besto av felgbremser, foran og bak, og pedalbrems, som tålte den lange, bratte nedstigingen de siste 850 høydemetrene ned til fjorden.

Dagens DBS Rallar-modell er fremdeles skreddersydd for rallarveien, med og uten elmotor, og med solide skivebremser. De kan kan leies på Haugastøl, og leveres ved Finse, Myrdal eller i Flåm. Det er også mulig å ta med sin egen sykkel, bare husk å reserver plass til sykkelen din på toget tilbake.Når det kommer til overnatting er det mulig å bruke Haugastøl som base og ta Flåmsbanen til og fra dagsetappene, ellers er det flere overnattingsteder langs veien og gode muligheter å telte.

Det er viktig å huske på at selv om dette er en populær og velprøvd rute, er du på fjellet: Vær og vind skifter, det blir mørkt tidlig og skikkelig utstyr er en nødvendighet. Ruten er best fra Juli til September, og hvis du lurer på hvordan føret og veien er kan du sjekke Haugastøls løyperapport, Rallarvegen rapport,for jevnlige oppdateringer. Naturen er også mer sårbar i høyfjellet, så det er viktig å behandle den pent sånn at turen blir like fin for de som kommer etter deg.